Haber

100. Yıl Cumhuriyetin kalesi Bayındır Süt İşleme Fabrikası kapılarını açtı

100. Yıl Cumhuriyetin kalesi Bayındır Süt İşleme Fabrikası kapılarını açtı

Soyer: “İzmir’in Cumhuriyet kalelerini inşa etmeye devam edeceğiz”

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 350 milyon liralık öz kaynağıyla kurduğu, hem üreticiyi hem de tüketiciyi besleyecek 100. Yıl Bayındır Süt Sürece Fabrikası üretime başladı. Cumhuriyetin 100. yılına ithaf edilen dev tesisin açılışında Atatürk’ün “Her fabrika bir kaledir” sözlerini hatırlatan Önder Soyer, “Yolumuz Mustafa Kemal’in yoludur.” İzmir’in Cumhuriyet kalelerini hep birlikte inşa etmeye devam edeceğiz. “Atatürk’ümüzün heykelini ve Cumhuriyetin fabrikalarını dikeceğiz” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in “Başka Bir Tarım Mümkün” vizyonu doğrultusunda tamamlanarak ülkeye ve kente kazandırılan Bayındır Süt Sürence Fabrikası açıldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin öz kaynaklarıyla inşa edilen ve Cumhuriyetin 100. yıl dönümüne ithaf edilen Bayındır Süt Sürece Fabrikası, büyük başkan Mustafa Kemal Atatürk’ün Atatürk’le ifade ettiği anlayış doğrultusunda kırsalda üretimi teşvik etmek ve istihdam yaratmak amacıyla tasarlandı. “Her fabrika bir kaledir” sözü. için üretime başlandı. Açılış törenine, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve İzmir Köy Kooperatif Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Neptün Soyer’in yanı sıra CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu, CHP İzmir Milletvekilleri Rıfat Nalbantoğlu ve Murat Bakan, Bayındır Kaymakamı Emin Bayram, Bayındır Belediye Başkanı Uğur katıldı. Demirezen, Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, Narlıdere Belediye Başkanı Ali Engin, Kemalpaşa Belediye Başkanı Rıdvan Karakayalı, Torbalı Belediye Başkanı Mithat Tekin, Seferihisar Belediye Başkanı İsmail Yetişkin, Balçova Belediye Başkanı Fatma Çalkaya, Tire Belediye Başkanı Salih Atakan Duran, Beydağ Belediye Başkanı Feridun Yılmazlar, Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Barış Karcı, İzTarım A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ali İhsan Özgürman, İzTarım Genel Müdürü Murat Onkardeşler, siyasi parti temsilcileri, il ve ilçe yöneticileri, meslek odaları, sivil toplum kuruluşları, kooperatifler, muhtarlar, meclis üyeleri ve yüzlerce vatandaş katıldı.

Belediye Başkanı Tunç Soyer fabrikanın açılışına gelirken İzmirli çiftçiler tarafından engellendi. Konvoy ve çiçekler eşliğinde fabrikaya gelen Lider Soyer, konfeti, meşaleler ve sloganlarla karşılandı. Açılış öncesi zeybek ve dans gösterileri yapıldı.

“Milletimizin efendileri; “Bu fabrika sizindir”

Başkan Soyer, konuşmasında çiftçileri “milletin efendileri” olarak selamladı. Soyer, “Gözlerindeki ışığın fabrikamızı pırıl pırıl aydınlattığını görüyorum. Her birinizdeki heyecanı, coşkuyu çok iyi okuyabiliyorum. Bunu çok iyi biliyorum. Burası sadece bir fabrika değil. Bu bir kale. Ve burayı İzmir Büyükşehir Belediyesi kurmadı. Bu kaleyi sen inşa ettin. Ellerinle, tırnaklarınla, terinle inşa ettin onu. Şafaktan önce uyanan ve bembeyaz göğüslerden süt sağan nasırlı eller burayı inşa etti. Çatlak parmaklarıyla tohum serpen, arı süren, çim biçen çalışkan Anadolu hanımları tarafından kuruldu. Bizi yemeden doyuran, taşlardan su sıkan, canını toprağa adayan atalarımızın, dedelerimizin kalesidir burası. Bu fabrika, İzmir dağlarında gece gündüz yürüyen yiğit çobanlarımızın eseridir. Atalarımız Cumhuriyeti kurduğu gibi biz de bu fabrikayı kurduk. Güneşin altında pişiyor, terliyor, soğukta titriyor. Ama engelleri birer birer aşarak, sabrederek ve inanarak. Nasıl ki bir kale taş taş, duvar duvar, burç burç inşa ediliyorsa, biz de bu fabrikayı kurduk. Bilin ki siz ürettiğiniz sürece bu kale, bu ülkenin topraklarını savunmaya devam edecektir. Milletimizin ustaları; “Bu fabrika sizindir” dedi.

Başkan Soyer fabrikaya çiftçilerin adını verdi

Başkan Soyer, konuşmasında üreticilere seslenerek, “Bu fabrikaya ‘100. Yıl Bayındır Süt İşleme Fabrikası’ adını vermeye hazır mısınız?” diye sordu. Çiftçilerin alkışları eşliğinde Başkan Soyer, fabrikanın adını açıkladı.

“İkinci yüzyıla köy enstitüsüyle başlayacağız”

100 yıllık Cumhuriyetin üç büyük anlamı olduğunu belirten Önder Soyer, sözlerini şöyle sürdürdü: “Cumhuriyet, egemenliğin kayıtsız şartsız milletimize ait olması demektir. Cumhuriyetimiz kadının kurtuluşu, kadın-erkek eşitliği demektir. Cumhuriyet ise ekonomik bağımsızlığımız demektir. Atalarımız, İzmir’de düzenlenen İktisat Kongresi’nden başlayarak, iktisadın bağımsızlığı için dev adımlar atıyor. Kısa zamanda çok şey başarıyor. Fabrikalar kurar, tarımı genişletir, ülkeyi demir ağlarla örer, köy enstitüleri kurar. Halkın gücünü güçlendirerek ülkenin gücünü artırır. Burada bir güzel haber daha vermek istiyorum. 100. Köy Enstitüleri Ziraat Mektebi’nin temelini bu yıl atacağız ve köy enstitüsüyle ikinci yüzyıla başlayacağız. Maalesef yüz yıl sonra bugün, köylülerin doğdukları ata topraklarını terk etmek zorunda kaldığı, çiftçilerimizin ürünlerini yollara sürdüğü, kırsaldaki gençlerimizin iş aradığı bir dönemdeyiz. geçimlerini şehirlerde sağlıyorlar. Kısacası milletin efendilerinin yurtlarından kovuldukları acı bir döneme tanık oluyoruz. Böyle bir dönemde toprağımızın ve insanımızın sesine kayıtsız kalamazdık; biz kalmadık. Çiftçilerimizin, çobanlarımızın alın terine sahip çıktık. “Artan maliyetler altında ezilen küçük üreticilerimizin yanında olduk.”

“Bu kale topraklarımızın özgürlüğüne kavuşması için var”

Konuşmasında iklim krizine dikkat çeken Önder Soyer, “Bereketli ovalarımızda artık sadece buğday, meyve ve sebzenin üretildiği mısır tarlaları kaldı. Hükümetin ısrarla desteklediği bu üretimin arkasında kimlerin olduğunu çok iyi biliyoruz. Emperyalizm, kirli çizmeleriyle işgal edemediği topraklarımızı şimdi tohumlarıyla gasp etmek istiyor. Ama onlara doğru şekilde haber verin. İzmirliler bu oyuna gelmeyecek. Çünkü artık İzmir’de yükselen bir Cumhuriyet kalesi var. Bu kale topraklarımızın özgürlüğüne kavuşması için var. Göreceksiniz bu kale yerli ve milli tohumlarımızı yeniden toprakla buluşturacak. İzmir’den tüm dünyaya farklı bir tarımın mümkün olduğunu tüm Türkiye’ye gösterecek. ‘Farklı bir tarım mümkün’ diyerek İzmir’de başlattığımız devrimin bu Cumhuriyet kalesinde ölümsüzleşmesinin mutluluğunu yaşıyoruz. “İzmir’de artık geçim derdinde olan tek bir çoban, umut ışığının söndüğü tek bir ağıl, merhametin eksik olduğu tek bir tarla kalmayacak” dedi.

“İzmir’de yaşayan milyonların gıda güvenliğini garanti ediyoruz”

Milliyetçiliğin kahramanlıkla elde edilemeyeceğini belirten Önder Soyer, “Bu ülkeyi sevmek onun dağlarına, ağaçlarına, derelerine sahip çıkmak demektir. Bu cennet toprağını yaşatmak, dağlardaki çoban ateşini korumak demektir. Bu ülkenin yerli ve milli değerlerine sahip çıkmak demektir. Bu bizim için vatanseverliktir. Bu kalede İzmir’de yaşayan milyonların gıda güvenliğini garanti altına alıyoruz. Çocuklarımız için sağlıklı süt, peynir ve yoğurt üretiyoruz. İzmir’in refahını genişletiyor, adil ve kardeşçe paylaşıyor, ülkemizin topraklarını koruyoruz. Bu şehrin Belediye Başkanı olma misyonunu benim göğsüme şeref madalyası olarak yerleştirdiniz. Yaklaşık beş yıldır İzmir aşkıyla omuz omuza çalışıyoruz. Bu yolda hiçbir zaman bahane üretmedik. Hiç yorulmadık. Çünkü aşkla çalışan asla yorulmaz. Sevgiyle çalışanlar, gücünü doğrudan halktan alırlar. Tıpkı Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk gibi. Onun için bizim yolumuz Mustafa Kemal’in yoludur. Her zaman birlikte İzmir’in Cumhuriyet kalelerini inşa etmeye devam edeceğiz. Bu toprakların merhametini santim santim, adım adım artıracağız. Bir asır sonra da cumhuriyetin mirasını, anısını sonuna kadar koruyacağız. Atatürk’ümüzün heykelini, Cumhuriyetin fabrikalarını dikeceğiz. Yolumuzdan dönmeden, izinden ayrılmadan cumhuriyeti savunmaya devam edeceğiz. Sevgili Ata, asla pes etmeyeceğiz. Sana söz; İzmir’de tek bir genç bile hayallerinden vazgeçmeyecek. Çiftçinin, çobanın, üreticinin yüzü sonsuza kadar gülecek. Bu toprakları vurguncu çetelere, tohum tekellerine teslim etmeyeceğiz. “Bayındır Süt Fabrikası İzmir’deki en yeni Cumhuriyet çalışmamızdır” dedi.

“Çok şükür burayı hem üretime, hem istihdama açıyoruz.”

Bayındır Kaymakamı Emin Bayram ise, “Atatürk, Kurtuluş Savaşı’ndan sonraki ilk atağına İzmir İktisat Kongresi’nde başladı. Bağımsızlıktan sonraki en önemli olay ekonomik bağımsızlıktır. Bölgemiz dünyanın en özel bölgelerinden biridir. Buradaki en değerli varlığımız çiftçilerimizdir. Her ürünü Türkiye’de üretmeye çalışmış, burada ilkleri başarmış, yenilikçi bir çiftçi yapımız var. Üreticilerin işlerini işleyerek iyileştirecek bu proje için Tunç Soyer’e çok teşekkür ediyorum. Umarım büyüyerek önemli bir katkı sağlar. “Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Bayındır Belediye Başkanı Uğur Demirezen, “Burası 1984 yılından bu yana kurulan tek sanayi bölgesi arazisiydi. İzmir Büyükşehir Belediyesi burada çok güzel bir tesis kurdu. Allah razı olsun, çok şükür burayı hem üretime, hem istihdama açıyoruz. Teşekkürler Tunç Başkan. Allah bereketini artırsın. “İlçem adına, yerel yöneticiler adına burada yaşayan biri olarak sizlere teşekkür ediyorum” dedi.

“Üretici artık sanayicinin yumruğu altında ezilmeyecek”

Bayındır Furunlu Süt Kooperatifi Lideri Hasan Yaşar, “Atatürk’ün sözlerini görev edinen ve biz çiftçilere kale yaptıran Başkanımız Tunç’a teşekkür ediyorum. Sayın Cumhurbaşkanımızın kararlılığı bizler için umut kaynağı oldu. Bu fabrika sadece süt üreticisine değil tüm sektöre destek verecek. “Üreticilerimiz artık sanayicilerin yumruğu altında ezilmeyecek” dedi.

Açılışta konuşan Tireli yapımcı Songül Lider, “Buranın açılışından dolayı çok heyecanlıyız. Ben genç bir çiftçiyim. Bir genç olarak üretmekten gerçekten keyif alıyorum. Birçok departmanda çalıştım ama üretmeyi seviyordum. Bana en uygun meslek çiftçilikti. Liderimizin Başka Tarım Mümkün desteğine başvurdum. Bir belediyenin parti ayrımı yapmadan üreticilere destek verdiğini gördüm. Biliyorum ki, tarım desteklendiği sürece herkes üretecektir. Ben ürettiğim sağlıklı ürünleri çocuklarıma yedirebiliyorum ama artık bu sütten üretilen sütü de İzmirliler yiyecek. “Geçimimizi sağlayabiliyorsak bu fabrikadan geçimimizi sağlayabiliriz” dedi.

Başkan Soyer düğmeye bastı, üretim başladı

Konuşmaların ardından Lider Soyer, Bayındır Süt Sürece Fabrikası’nda düğmeye basarak üretime başladı. Ardından Önder Soyer ve beraberindeki heyet fabrikanın tüm üretim birimlerini gezerek bilgi aldı. Şenlik havasında gerçekleştirilen fabrikanın açılış töreninin ardından Türk Halk Müziği sanatçısı Sümer Ezgü, sevilen türkülerini seslendirdi.

350 milyarlık dev yatırım

Başkan Tunç Soyer’in “Mera İzmir” projesi kapsamında çiftçilerden alınan sütlerin işlenerek “İzmirli” markasıyla satılacağı Bayındır Süt Sürece Fabrikası, İzmir Büyükşehir Belediyesi iştiraki İzTarım A.Ş. tarafından açıldı. . Tarafından işletilecektir. 350 milyon lira yatırımla hayata geçirilen fabrika, 6 bin metrekaresi kapalı olmak üzere toplam 18 bin metrekare alan üzerine inşa edildi. Fabrikada 130 kişi çalışıyor ve günlük 100 ton süt kapasitesi bulunuyor. Bayındır Süt Sürece Fabrikası, 250 milyon TL işlem hacmiyle yılda 36 milyon 500 bin litre süt işleyebilecek.

Doğayla %100 uyumlu üretim modeli

Türkiye’nin Avrupa Hijyen Sertifikasına sahip sayılı tesislerinden biri olan fabrika, enerji ihtiyacını güneş enerjisi panelleriyle karşılayacak. Fabrikadaki atık sular tarımsal sulamada kullanılacak standartlarda arıtılacak. Mera İzmir projesinde belirlenen 5 bin 117 çobanın ürettiği koyun sütlerinin buluşma noktası olacak fabrika, İzTarım’ın piyasa fiyatının iki katı fiyata satın aldığı sütü pahalı bir ürüne dönüştürecek. Fabrika, Süt Kuzu projesiyle 30 ilçedeki çocuklara sunulan sütleri de üretecek.

İzmir mozarella’dan İzmir dondurmasına

Fabrikanın süt çiftliği işlerinde; Kaşar, tulum ve beyaz peynirin yanı sıra dünya pazarında marka olmaya aday “İzmir mozzarella” ve “burrata” gibi katma değeri yüksek peynirler de üretilecek. Fabrikada ilk kez 92. İzmir Enternasyonal Fuarı’nda tanıtılan ve tamamen keçi sütünden üretilen “İzmirli Dondurma” da üretilecek.

İki parti halinde üretilecek

Fabrikada çalışmalar süt kümesi ve süt ürünleri kümesi olmak üzere iki kümede üretilecek. Süt Yığını içerisinde UHT Süt Kutusu, UHT Süt Torbası ve Pastörize Süt Bardağı bulunmaktadır. Süt Ürünleri Grubunda İzmir mozzarella (manda), burrata (manda), beyaz peynir (inek/keçi/koyun), beyaz peynir (keçi/koyun), kaşar peyniri (keçi/koyun/manda), örgü, lisan, tulum peyniri (keçi). /koyun/manda), kaşar/gruyere peyniri (inek/koyun/manda/keçi), dondurma (manda/keçi), krema (manda), tereyağı (inek/manda/keçi), yoğurt (koyun/manda), buz krema (keçi).

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort