12 Eylül’e dair en kapsamlı sergi yarın açılıyor
Depo, Türkiye’nin ilk dijital müzesi ve insan hakları arşivi olan Tarihsel Adalet Hafıza Müzesi’nin ‘Geçmiş Bugündür’ standına 12 Eylül – 8 Kasım 2023 tarihleri arasında ev sahipliği yapıyor. ‘Geçmiş Bugündür’ standı bugüne kadar yapılmış en kapsamlı stant olma özelliği taşıyor. 12 Eylül Darbesi’yle ilgili.
Tarihsel Adalet Belleği Müzesi’nin de sloganı olan ‘Geçmiş Bugündür’ temasıyla açılan standın ana çatısı müzenin dijital ortamdan taşıdığı koleksiyonlardan oluşuyor. fiziksel alanın yanı sıra arşiv malzemelerinden modüller ve içerikler. 1960 ile 1991 ortaları arasındaki döneme odaklanan ve 12 Eylül’den doğrudan etkilenen konuların kolektif katkılarıyla tasarlanan stantta, Hafıza Müzesi koleksiyonlarıyla etkileşim halinde toplu veya bireysel olarak üretilen sanat eserleri yer alıyor; Aynı zamanda yazarların, gazetecilerin ve araştırmacıların çalışmalarını da bir araya getiriyor.
Darbe döneminde insanlığa karşı işlenen kabahatlerin kaydını tutarak insan hakları ihlallerini görünür kılmayı amaçlayan Hafıza Müzesi, 12 Eylül’den bu yana 43 yıldır devam eden adalet çabalarına ve geçmişle yüzleşme pratiklerine ışık tutuyor. İlahiyat Tarihi, Vaka Belgeleri, Hafıza Nesneleri ve Adalet Arayışı koleksiyonlarını içeren bir insan hakları arşivi. . Koleksiyonlarda; Devrimci çabanın yükselişinden öğrenci hareketlerine, sendikal örgütlenmeden kadınların siyasi çabalarına ve anti-faşist direnişe kadar pek çok tanıklığın yanı sıra darbenin kolektif hafızasına, askeri rejime ve hukuk sistemine dair bilgiler de mevcut. insan hakları ihlalleri, adalet çabası, uluslararası dayanışma, cezasızlık, yüzleşme ve hesap verme uygulamaları. Bulunduğu.
Hafıza Müzesi’nin kalıcı koleksiyonları arasında 235 dijital ve 93 fiziki vaka belgesi, binlerce sayfa hukuki belge, diğer 35 bağışçıdan elde edilen 40 bin hafıza objesi, 300 saati aşan 120 sözlü tarih kaydı, 518 fiziki belge, 65 gazete ve 150 kitap yer alıyor. .
Hafıza Müzesi, çeşitli kurumların, insan hakları örgütlerinin, hak kuruluşlarının katkılarıyla, aşağıdan yukarıya bir tarih anlatısı, açık ve erişilebilir arşivler ve 12 Eylül muhataplarının aktif katılımıyla oluşturulacak dinamik bir süreç inşa etmeyi amaçlıyor. savunucular, avukatlar, tanıklar, akademisyenler ve yazarlar.
Geçmiş Bugündür standının konsepti ve küratöryel çerçevesi Aylin Tekiner, Eylem Delikanlı ve Sevim Sancaktar tarafından tasarlandı; Stand tasarımını Karşışmalar’dan Sevim Sancaktar üstleniyor. Stand, Türkiye Araştırmaları Enstitüsü ve Demokrasi ve Hafıza Araştırmaları Derneği tarafından yönetiliyor.
GÜLTAN KIŞANAK VE OSMAN KAVALA YAZILARIYLA SERGİDE
Standa yazılarıyla katkıda bulunan Gültan Kışanak ve Osman Kavala’nın yanı sıra Aylin Tekiner, Tabiat Yirik, Gülçin Aksoy, Gülsün Karamustafa, Güneş Terkol, Nil Yalter, Hasret Sulak, Sevim Sancaktar ve Tan Oral da çalışmalarıyla katkıda bulundular.
Atölye ve içerik desteği verenler arasında: Aybike Haydaroğlu, Berin Uyar, Burcu Ballıktaş Bingöllü, Bülent Aydın, Cemile Çakır, Cumartesi Anneleri/İnsanları, Deniz Fazilet, Emel Ataktürk Sempati, Aksiyon Delikanlı, Ezgi Bakçay, Ferhat Kentel, Feyyaz Yaman, Feza Kürkçüoğlu, Fikret Akovalı, Hafıza Merkezi / Hafıza ve Sanat Arşivi, Hüseyin Yavuz, Mustafa Yükselbaba, Nevzat Açan, Öncü Doğu Gürsoy, Özgül Akıncı, Filiz Fırtına, Nalan Yırtmaç, Özgür Sevgi Göral, Hasret Delikanlı, Tanıl Bora, Reyhan Yalçındağ Baydemir, S. Yalçınkaya, Sevgi Can Yağcı Aksel, Ülfet Taylı ve Ümide Çelik Aysu bulunuyor.
Sergiyle eş zamanlı halka açık program:
12 Eylül Darbesi’nin Tarihsel ve Toplumsal Anlamı (Tarih Vakfı ile birlikte), Doç. Dr. İsmet Akça
14 Eylül Perşembe, 19.00–20.30
Adres: Metro Han | Şahkulu Çukur, Erkanı Harp Sokak No:2 Beyoğlu, İstanbul
Bir Zamanlar Buluşma / Otobiyografik Anlatı, Roza Erdem
19 Eylül Salı, 19.00–21.30
Adres: Metro Han | Şahkulu Çukur, Erkanı Harp Sokak No:2 Beyoğlu, İstanbul
Türkiye’de Epistemik Yolsuzluk ve Devlet Şiddetine Sosyal Hata Katılımı, Dr. Jade Leaf Star
23 Eylül Cumartesi, 16.00–18.00
Adres: Metro Han | Şahkulu Çukur, Erkanı Harp Sokak No:2 Beyoğlu, İstanbul